יום שני, 2 בינואר 2012

תרד Spinach


תרד (שם מדעי: Spinacia oleracea) הוא צמח חד שנתי בעל עלים ירוקים המשמש למאכל ולרפואה. מקור הצמח הוא ממרכז אסיה והוא גדל באזורים ממוזגים וגם בישראל. לתרד שלושה זנים עיקריים המסווגים על פי סוג העלים. טעמם של העלים וההרכב התזונתי שלהם משתנים בין העונות. לרוב מכינים מהתרד פשטידות, וקציצות מסוגים שונים.
תזונה:
לפי אמונה נפוצה אכילת תרד מוסיפה ברזל לתזונה, אך הדבר אינו בהכרח נכון. במנת הגשה של 60 גרם עלים מבושלים יש 1.9 מ"ג ברזל בלבד - כמות דומה לעלים ירוקים אחרים. ניתן לייחס את האמונה בדבר כמות הברזל הגדולה בתרד לטעות מדידה של מדען ב-1870, שקבעה כי בתרד כמות ברזל הגדולה פי 10 מהערך האמיתי. בנוסף, החומצה האוקסלית שבתרד סופחת ברזל, כך שתרומת התרד לצורכי הגוף בברזל נמוכה.
לתרד כמות גדולה של סידן, אך החומצה האוקסלית שבו קושרת את הסידן ומאטה משמעותית את ספיגתו בגוף.
לתרד יש ערך תזונתי גבוה והוא מכיל כמות גבוהה של ויטמינים ביניהם ויטמין K (שלא מומלץ לנוטלי קומדין עקב הפחתת האפקט התרפואיטי), חומצה פולית, ויטמינים רבים אחרים, סיבים תזונתיים, ונוגדי חמצון.

לתרד שלושה זנים למאכל:
סאבוי
עליו מסולסלים, ירוקים כהים ופריכים למגע. נפוץ ברשתות השיווק.
תרד חלק עלים
עליו גדולים וחלקים, והוא קל לניקוי יותר מהסאבוי. נהוג לשווק אותו בצעירותו (עלי בייבי תרד) או בקופסאות שימורים.
סאבוי למחצה
הרכבה של זנים הזנים הקודמים. דומה במראהו לסאבוי, אך קל יותר לניקוי.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה