שֻׁמָּר פשוט (שם מדעי: Foeniculum vulgare), צמח רב-שנתי ממשפחת הסוככיים. גובהו בין מטר אחד לשלושה מטרים.
מוצאו באזור אגן הים התיכון. תפוצתו כוללת מקומות בהם ניקוז המים גרוע, ליד מקורות מים (כגון נחלים ומעיינות) וליד הים. השומר הפשוט מעדיף מורדות אבניים וסלעיים.
עליו מנוצים, חתוכים לאונות דקות בצבע ירוק כהה. בחורף עליו נובלים ונהפכים אפורים. פריחתו איננה סדירה, ונמשכת מאפריל ועד נובמבר.
זרעי שומר משמשים כתבלין מאז תקופת רומי והאנגלו-סאכסים.
לשומר טעם אניס עדין. עליו משמשים כירק הן בסלטים חיים והן בבישול. זרעיו משמשים כתבלין, בין השאר בתערובת התבלינים הרב דה פרובאנס הנפוצה במטבח הצרפתי.
אופן השימוש: הזרעים משמשים כתבלין לעוגות ועוגיות, לחם ומאכלי דגים. הסינים מוסיפים את השומר לתבלין חמשת התבלינים כחלק מהריח והטעם האניסי של המטבח הסיני.
שימושים רפואיים:
שומר מוערך במיוחד בתור צמח מרפא המועיל למערכת העיכול. ב שומר משתמשים בזרעים (פירות), עלים, גבעול טרי ובשורש. שומר מחמם, מרפה כיווצים, משחרר את הקיבה, משתן, מניב חלב (ולכן מצוין כתה לנשים מניקות) ומחטא. משתמשים ב שומר במצב של קשיי עיכול עם גזים ועויתות מעיים, הפרעות מעיים, כאבים בקיבה עם תחושת שובע ונפיחה, בחילות ושיהוקים.
נחשב יעיל כנגד דלקות וכנגד בעיות עיניים, קשיי עיכול, כאבי בטן, שלשולים, קלקולי קיבה, נפיחויות וכן מעודד יצירת חלב אם.
בקוסמטיקה: נחשב כמועיל בבעיות עור, מונע הזדקנות מוקדמת ועוד.
אופן השימוש ב שומר:
בארומותרפיה משתמשים בשמן הארומטי של שומר. שמן ארומטי מהול עם שמן מנשא משמש לעיסוי בטן נפוחה. להקלה על אסטמה ועל שיעולים עם קשיי נשימה שורפים את השמן הארומטי במבער. בזרעים יש להשתמש בתמצית או בחליטה ממושכת. טחנו אותם והשתמשו בחצי כפית עד כפית מים רותחים. שתו 3-4 ספלים ביום. לפעוטות עם עוויתות מעיים תנו 1-3 כפיות תה במידת הצורך. לעסו את הזרעים לאחר ארוחה דשנה כדי לסייע לעיכול.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה