אורגנו (שם מדעי:Origanum vulgare), או בשמו העברי אזובית פשוטה הוא שיח רב-שנתי ממשפחת השפתניים. עלי האורגנו משמשים לתיבול ונפוצים מאוד במטבח הים-תיכוני בכלל והאיטלקי בפרט.
כמה זני אורגנו נפוצים באזור הים התיכון, וכולם מוגדרים כתבלין. צמח זה מושפע מאוד מתנאי אקלים, והקרקע בה הוא גדל. שלושה זנים עיקריים הנמצאים בשימוש נפוצים באירופה, בעיקר ביוון, בטורקיה, באיטליה ובחצי-האי הבלקני ובמערב אסיה.
מקור השם origanum בשפה היוונית. orus=הר ו-ganus=שמחה, היינו: "שמחת ההר". כפי הנראה, היה השיח נפוץ על ההרים והגבעות. כבר בקרב היוונים והרומאים, זכה האורגנו למקום של כבוד כצמח מרפא מוביל (המילה vulgaris משמעה: נפוץ, עממי). עוד בתקופה העתיקה, ביוון וברומא השתמשו באורגנו גם לתיבול מאכלים שונים. היוונים נהגו לעטר את ראשי הזוגות הנישאים בענפי אורגנו כנגד עין הרע ולמזל טוב. מאז ימי קדם נעשה בצמח שימוש נרחב לריפוי פצעים וחבלות וכן לריפוי של מחלות דרכי העיכול, מערכת הנשימה ולהרגעה. ידוע שבימי הביניים ייחסו לצמח סגולות נוספות והשתמשו בו לטיהור האווירה במקומות שונים ולהגנה מפני מעשי כישוף.
עלי האורגנו משמשים לתיבול ונפוצים מאוד במטבח הים-תיכוני בכלל והאיטלקי בפרט.
מקור השם בשפה היוונית. orus=הר ו-ganus=שמחה, היינו: "שמחת ההר".
טעם האורגנו ארומטי, חם וקצת מריר. האורגנו משתנה בעוצמתו: איכות טובה היא חזקה ומרדימה את הלשון, אך אורגנו שהסתגל לאקלים קר יותר הוא בעל טעם מתון יותר.
ביחד עם ריחן (בזיליקום), האורגנו הוא מאפיין בולט של המטבח האיטלקי, בו הוא נחשב להכרחי, בכל הקשור לרוטבי עגבניות, ירקות מטוגנים ובשר על הגריל. אורגנו יכול להתווסף לכבישת זיתים וצלפים, ובשונה מרוב צמחי התיבול האיטלקיים, מתאים גם למאכלים חריפים, הנפוצים בדרום איטליה.
במטבח הצרפתי משמש האורגנו אחד המרכיבים בתערובת התבלינים הרב דה פרובאנס, ויש לו חשיבות גם במטבח הספרדי והיווני.
מאכלים שכיחים עם אורגנו
המנה המזוהה ביותר עם אורגנו היא הפיצה, הפופולרית בדרום איטליה כבר מאות שנים. בעבר השתמשו בבזיליקום וכיום משתמשים באורגנו. בנוסף הוא נפוץ ביותר ברוטבי פסטות שונים.
האורגנו המקסיקני בעל טעם חזק במיוחד, פופולרי במקסיקו ובדרום ארצות הברית. משתמשים בו לתיבול מאכלי צ'ילי ומנות מקסיקניות אחרות. לשימוש זה הוא מעורב עם סוגים שונים של פלפלי צ'ילי, פפריקה, כמון, שום מיובש ובצל.
כפי הנראה, היה השיח נפוץ על ההרים והגבעות.
טעם האורגנו ארומטי, חם וקצת מריר. האורגנו משתנה בעוצמתו: איכות טובה היא חזקה ומרדימה את הלשון, אך אורגנו שהתרגל לאקלים קר יותר הוא בעל טעם חלש יותר.
כמה זני אורגנו נפוצים באזור הים התיכון, וכולם מוגדרים כתבלין. צמח זה מושפע מאוד מתנאי אקלים, והקרקע בה הוא גדל. שלושה זנים עיקריים הנמצאים בשימוש נפוצים באירופה, בעיקר ביוון, בטורקיה, באיטליה ובחצי-האי הבלקני ובמערב אסיה.
שימושים
האורגנו נחשב במטבח האיטלקי ל-'conditio sine qua', כלומר הכרחי, בכל הקשור לרוטבי עגבניות, ירקות מטוגנים ובשר על הגריל. ביחד עם ריחן (בזיליקום), הוא מאפיין של המטבח האיטלקי. אורגנו יכול להתווסף לכבישת זיתים וצלפים, ובשונה מרוב צמחי התיבול האיטלקיים, אורגנו מתאים גם למאכלים חריפים, הנפוצים בדרום איטליה. יש לו חשיבות גם במטבח הספרדי, הצרפתי והיווני.
המנה המזוהה ביותר עם אורגנו היא הפיצה, הפופולרית בדרום איטליה כבר מאות שנים. בעבר השתמשו בבזיליקום וכיום משתמשים באורגנו. בנוסף הוא נפוץ ביותר ברוטבי פסטות שונים.
סגולות מרפא
מבין עשבי התיבול הגדלים בארץ, האורגנו הוא הצמח העשיר ביותר בתכולת הפיטוכימיקלים (נוגדי חמצון) כגון: פנולים, קרוטנואידים, ויטמין C ואחרים (אחריו באים לפי סדר יורד: מרווה, נענע, קורנית ומליסה). אורגנו מכיל רמה גבוהה של נוגדי חמצון, כנראה בזכות ריכוז גבוה של חומצות קרבוליות. בנוסף לאורגנו פעילות נוגדת חיידקים פתוגנים הנוצרים במזון (כמו Listeria monocytogenes). תכונות אלו שימושיות בשימור מזון ושמירה על היגיינה.
היוונים הקדמונים השתמשו באורגנו להכנת רטיות לטיפול בפצעים ובכאבי שרירים. הרפואה הסינית המסורתית משתמשת באורגנו להקלה על חום, הקאות, שלשול, צהבת וגירוד בעור. באירופה האורגנו משמש לשיפור העיכול ולהקלה על שיעול. מאז ימי קדם נעשה בצמח שימוש נרחב לריפוי פצעים וחבלות וכן לריפוי של מחלות דרכי העיכול, מערכת הנשימה ולהרגעה. כבר בקרב היוונים והרומאים, זכה האורגנו למקום של כבוד כצמח מרפא מוביל. במחקרים שפורסמו בשנים האחרונות על ידי משרד החקלאות האמריקאי, בהם נבדקו עשבי תיבול, ירקות, פירות, פקעות ושורשים, נמצא שעשבי התיבול הם העשירים ביותר בתכולת נוגדי החמצון, כגון: פנולים, קרוטנואידים, ויטמין C ועוד.
מבין עשבי התיבול הגדלים בארץ, האורגנו הוא הצמח העשיר ביותר בתכולת הפיטוכימיכלים (אחריו באים לפי סדר יורד: מרווה, נענע, תימין ומליסה).
אורגנו מכיל רמה גבוהה של נוגדי חמצון, כנראה בזכות ריכוז גבוה של חומצות קרבוליות. בנוסף לאורגנו פעילות נוגדת חיידקים פתוגנים הנוצרים במזון (כמו Listeria monocytogenes). תכונות אלו שימושיות בשימור מזון ושמירה על היגיינה.
היוונים הקדמונים השתמשו באורגנו להכנת רטיות לטיפול בפצעים ובכאבי שרירים. הרפואה הסינית המסורתית משתמשת באורגנו להקלה על חום, הקאות, שלשול, צהבת וגירוד בעור. באירופה האורגנו
אופן השימוש ב אורגנו:
לטיפול בעיכול לא תקין או להרגעת שיעול: לחלוט 1-2 כפות אורגנו טרי במים רותחים למשך 10 דק', להניח להתקרר ולשתות.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה