שום העירית (נקרא בדרך כלל עירית; שם מדעי: Allium schoenoprasum) הוא צמח תבלין עשבוני רב-שנתי מהסוג שום ממשפחת השומיים, המתנשא לגובה של עד שלושים סנטימטרים, מוצאו מסין.
העירית בעלת ארומה עדינה יותר מהשום והבצל. היא נקצצת טרייה ובדרך כלל משתמשים בה לסלטים ואומלטים, או בתור ציפוי לתפוחי אדמה אפויים.
בעירית נעשה שימוש נרחב במטבח הסיני בתור קישוט למנות של מזון מטוגן, מעורבב או מוקפץ, כחתיכות ארוכות שמוסיפים לאחר הבישול לקבלת צבע ותוספת טעם עדינה.
הסינים היו הראשונים שתועדו משתמשים בעירית, בסביבות שנת 3000 לפני הספירה. מרקו פולו הוא שהביא את העירית מסין לאירופה. צוענים רומנים השתמשו בעירית לגילוי עתידות. מקובל היה להאמין שצריך לתלות צרורות של עירית מיובשת בשביל להרחיק מחלות ורוע. הרומאים האמינו שעירית מסוגלת להקל על כוויות שמש וכאבי גרון. כמו כן, הם האמינו שאכילת עירית מעלה את לחץ הדם ומתפקדת כחומר משתן.
מידע כללי אודות עירית:
עירית מכילה אליצין בדומה לבצל ולשום. האליצין תורם לעיכוב ההתפתחות של סוגי סרטן מסוימים, וכן להפחתת רמות הכולסטרול ולחץ הדם. עירית מהווה מקור טוב לנוגדי חמצון, והיא עשירה בויטמינים ומינרלים [דוגמת ערכים ל100 גרם]:
אשלגן: 296 מ"ג - מינרל התורם להורדת לחץ דם ולחוזק העצם.
בטא-קרוטן: 435 ק"ג - בטא-קרוטן תורם להאטת תהליכי הזדקנות, להפחתת הסיכון לסרטן, לשיפור תפקוד הריאות ולהפחתת סיבוכים הקשורים בסוכרת.
חומצה פולית: 105 מק"ג - התורם ללידת תינוקות בריאים וכן להפחתת הסיכון למחלות לב.
ויטמין C: כ58 מ"ג - ויטמין C נוגד חמצון חזק התורם גם לתפקוד תקין של מערכת החיסון.
מגנזיום: 42 מ"ג - מינרל התורם להורדת לחץ דם ולחוזק העצם
קצובה מומלצת לצורך השוואה:
אשלגן: 3500 מ"ג, בטא קרוטן: 800 מ"ג, חומצה פולית: 400 מ"ג, ויטמין C: 85 מ"ג, מגנזיום: 370 מ"ג
עיבוד וטיפוח:
העירית משגשגת באדמה בוצית, עשירה בחומר אורגני, עם PH ברמה 6-7 והרבה שמש. היא יכולה לגדול גם עם אור חלש, אך מוטב 6-8 שעות של אור שמש מלא.
העירית יכולה לגדול מזרעים כבר מתחילת האביב, אך במקרה כזה היא תצטרך אדמה חמימה, כך שהדבר אפשרי רק במקומות מועטים. בדרך כלל העירית צריכה לנבוט בטמפרטורה של 21°C ולשמור על לחות. ניתן לגדל אותה בתוך מבנה באוויר קריר יותר ואז לשתול אותה בחוץ, או לגדל את נבטיה מתחת ליריעת בד למשך כחודש, ואחר להוציאם אל כיפת השמים.
אופן השימוש ב עירית:
מומלץ להרבות באכילת עירית טרייה - קצוצה על סלט או בכל מאכל מתאים אחר.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה