יום שני, 2 בינואר 2012

פסיפלורה Passionflower


שעונית נאכלת (שם מדעי: Passiflora edulis; שם עממי: פסיפלורה), הינו צמח מטפס אשר מטופח מסחרית לשם פריו האכיל. מקור הצמח מאמריקה הדרומית ומגודל בהיקף נרחב במספר גדל והולך של מדינות כדוגמת הודו, ניו זילנד, הקריביים, ברזיל, אקוודור, קליפורניה, פלורידה, הוואי, אוסטרליה, מזרח אפריקה, דרום אפריקה, וישראל. שמו של הפרי בא לו כפי הנראה בגלל הפריחה שלו, המזכירה את לוח השעות של השעון.
פרי השעונית הנאכלת הינו בעל צורה עגולה עד אובלית, קוטר הפרי 4 - 10 ס"מ, צבעו סגול או צהוב כאשר הוא בשל בהתאם לזן, תוכנו רך עד קשה, נוזלי ובו גרגרים שחורים רבים. טעמו מתוק חמצמץ, ויש המייחסים לו תכונות מרגיעות. הפרי ניתן לגידול לשם מאכל או להפקת מיץ, אשר לעתים קרובות משמש כתוספת למיצים אחרים בשל הארומה שלו. הדרך הנפוצה למאכל הפרי הינו בחצייתו לשניים והוצאת הזרעונים עם כפית.
קיימים שני סוגים של פסיפלורה (במספר רב של זנים), והם שונים חיצונית אחד מהשני. הסוג הצהוב יכול להגיע לגודלה של אשכולית, והוא בעל קליפה חלקה, מבריקה, קלילה ואוורירית, ובאוסטרליה הוא משמש ככנה לסוג הסגול. הסוג הסגול הינו קטן מלימון, ובעל קליפה יבשה ומקומטת בבגרותו.
שימושים:
באוסטרליה הפרי זמין מסחרית טרי ומשומר. בנוסף להיותו מוסף לסלטי פירות, הפרי נפוץ בקינוחים כגון פבלובה (עוגת מרנג), עוגות גבינה, וקרם שניט. בנוסף הפרי משמש לגיוון משקאות קלים.
  • ברפובליקה הדומיניקנית הפרי משמש למיצים, ריבות וסירופים.
  • בפוארטו ריקו, הפרי נקרא פָ‏‏ר‏צַ‏ה‏, וההנחה הרווחת היא שהוא מוריד לחץ דם.
  • בברזיל, מוס פסיפלורה הוא קינוח שכיח, והזרעים משמשים לעתים לעיטור סוגים מסוימים של עוגות. מיץ פסיפלורה גם כן מאוד נפוץ.
  • באינדונזיה הפרי נאכל טרי. עם זאת, מאוד מקובל לסנן את הפרי לקבלת מיץ, ולבשל אותו עם סוכר לקבלת סירופ סמיך. לאחר מכן הוא מעורבב עם מים וקרח לשם הכנת משקה.
  • בהוואי הפרי נקרא ליליקוי, ולרוב נצרך טרי. סירופ פסיפלורה מקובל כתוסף לברד, גלידות, מוצ'י (עוגיות אורז) ושאר קינוחים. פרי טרי אינו נמצא לרוב בשווקים, ולכן רוב הפירות הטריים הנאכלים גדלים בחצרות פרטיות.
  • מיץ וסירופ הפסיפלורה הינם מרכיב חיוני במספר קוקטיילים, כגון הוריקן.
  • בדרום אפריקה הפסיפלורה משמשת לתיבול יוגורט.
תזונה:
פרי טרי ידוע כמכיל רמות גבוהות של ויטמין A, אשלגן, וסיבים תזונתיים. הסוג הצהוב משמש להכנת מיצים, ואילו הסגול נמכר טרי בשווקים. המיץ הינו מקור טוב לחומצה אסקורבית (ויטמין C).
שימושים רפואיים:
פסיפלורה מסייעת למגוון בעיות: מרגיעה, מרדימה בלקיחת ריכוזים גבוהים, נוגדת כיווצים בטניים, נוגדת דלקת, מחטאת ומסייעת בהורדת לחץ-דם גבוה.
אופן השימוש ב פסיפלורה:
שימוש פנימי - להרגעה ושינה: חליטה 2 גר' לרבע כוס מים, שותים כוס לפני השינה או לפי הצורך.
שימוש חיצוני - לטחורים: חליטה של 4 גר' ברבע כוס מים, שטיפות וקומפרסים במקומות נגועים בעור.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה