יום שני, 2 בינואר 2012

פלפל אנגלי


פלפל אנגלי (שם מדעי: Pimenta dioica), המכונה גם פלפל ג'מייקה, פלפל ההדס או פימנטה (Pimenta), הוא תבלין שנוצר מפירותיו של העץ Pimenta dioica, ממשפחת ההדסיים. פירות הבוסר של העץ משמשים כתבלין לאחר שעברו ייבוש. מקור הפלפל האנגלי הוא באנטילים הגדולים, בדרום מקסיקו ובמרכז אמריקה. כיום הוא מגודל באזורים רבים אחרים בעלי אקלים חם.
גרגרי הפלפל האנגלי גדולים מגרגרי הפלפל השחור הרגיל וקליפתם השחורה הדקה שונה במרקמה מזו של בני דודיהם.
מקור השם העברי של הפלפל האנגלי אינו ברור. במספר שפות ארופיות הוא נקרא דווקא "פלפל ג'מייקה", בשל מקורותיו באזור ג'מייקה, ושגשוגו הרב באי זה בפרט. לאחר שהאנגלים השתלטו על ג'מייקה ב-1655, הם הגבירו את כמויות הייצור של התבלין והחלו לייצאו בכמויות גדולות, ומכאן כנראה נובע שמו בעברית.
באנגלית הוא מכונה "allspice" (תבלין-כול) – כינוי נפוץ לתבלין זה במספר שפות אירופיות נוספות (בצרפתית למשל הוא מכונה "tout-épice"). נראה כי האנגלים טבעו כינוי זה כבר ב-1621, כשחשבו שטעמו משלב טעמים של מספר תבלינים – קינמון, אגוז מוסקט וציפורן.

את הקרדיט לגילוי פלפל האנגלי נותנים לקולומבוס, שמצא אותו באיזור ג'מייקה, גדל על עץ הדומה לזה של הפלפל השחור. הפלפל השחור היה ממש יקר בימים ההם, וקולומבוס, שקיווה כי מחירו של הפלפל החדש יהיה זהה, הורה לצוות שלו לאסוף כמויות אדירות של התבלין ולקח את הגרגרים איתו בחזרה לאירופה.
לדאבונו, פלפל שחור זה לא היה, אך למזלו התאהבו האירופאיים בניחוח המיוחד של התבלין שהזכיר להם את הניחוחות של ציפורן, קינמון ואגוז המוסקט (תבלינים שגדלו על עצים בדיוק בצד השני של העולם) והתאים את עצמו למאכלים שמשתלבים עם התבלינים האלו.
עם השנים, גילו הדייגים הרוסים והסקנדינבים שלפלפל אנגלי יש תכונות של "חומר משמר" טבעי, וערכו משטחים שלמים שלו בספינות הדייג כדי להניח עליהם את הדגים. הם כל כך התרגלו לשילוב הטעמים של דגים ופלפל אנגלי, שהתחילו להוסיפו לדגים כבושים, שם הוא נמצא עד עצם היום הזה.
שימושים
בפלפל אנגלי אפשר להשתמש במגוון מאכלים: שלם בחמוצים, רטבים ומרינדות וטחון עם מאכלי בשר, קארי ואפילו עוגות וקינוחים. המרוקאים מוסיפים אותו לתערובת "רס על חנות", ובג'מייקה, שם הוא נולד, נהוג להוסיף אותו לבטטה, מרקים, נזידים ולמאכל הלאומי שלהם - "ג'רק ציקן".
מומלץ גם להוסיף כמה גרגרים של פלפל אנגלי למטחנה שבה יש פלפל שחור.
סגולות מרפא
פלפל אנגלי הוא לא רק טעים; כפית טחונה מכילה רק כ-5 קלוריות, והוא עשיר במיוחד בסידן, מגנון, אשלגן, אבץ, ויטמין A, ניאצין (ויטמין B3) ואפילו ויטמין C. הוא מרגיע את הקיבה במיוחד במקרה של גזים, מסייע לעיכול וכמו ציפורן, יכול להועיל לכאבי שיניים וחניכיים באופן זמני. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה