אפרסק (שם מדעי: Prunus persica; ביוונית: persika) הוא מין של עץ פרי גלעיני ממשפחת הוורדיים, המשתייך לסוג פרוּנוּס (אליו משתייכים בין השאר גם השזיף והמשמש). השם אפרסק מתייחס גם לפרי העץ. מקורם של ששת זני האפרסק המקוריים (כיום ישנם הרבה יותר) הוא בסין וסביבותיה. האירופאים סברו בטעות שמוצא האפרסק מפרס ולכן כינו אותו persica.
פרי האפרסק
האפרסק מופיע בתרבות היהודית כבר בתקופת המשנה ("האפרסקים והשקדים... כלאיים זה בזה", כלאים א, ד) ובכתבי יד עתיקים המילה מופיעה ללא האל"ף התחילית, שהתווספה מאוחר יותר כדי להקל על ההגייה (כמו פלטון/אפלטון).
הזן המתורבת של עץ האפרסק, Prunus persica vulgaris, הוא כיום הזן הנפוץ בעולם. זן זה גודל לראשונה באירופה במאות הראשונות לספירה, ונתפשט ביוון ובאגן המערבי של הים התיכון בעיקר. כנראה בערך בתקופה זו הגיעו זנים של אפרסק לארץ ישראל. במהלך המאה ה-16 הגיע האפרסק לעולם החדש.
עץ האפרסק מאופיין בגובה בינוני, עלים דמוי איזמל ובעלי חוד ארוך, ופריחה בצבעים ורוד או סגול. פרי האפרסק משתנה בקוטרו בין 2 ל-8 ס"מ; פניו מכוסים בדרך כלל בשכבה של שערות רכות, וצבעו צהוב או אדום. גלעין הפרי קשה מאוד ומחורץ. האפרסק מותאם לאקלים ממוזג.
כיום ישנם כאלף זנים חקלאיים של אפרסקים, ביניהם גם הנקטרינה ואפרסק הפיתה.
מידע כללי אודות אפרסק:
עלי עץ אפרסק, הנותן לנו פרי כל כך טעים, יעילים מאוד במצבים של גסטריטיס (דלקת בקיבה). המרכיבים הפעילים בעלי אפרסק יכולים לצפות את מערכת העיכול, להגן עליה ולהרגיע אותה. כמו כן עלי אפרסק יעילים לשיעול ולברונכיטיס. יש לאסוף עלי אפרסק בהתחלת הקיץ או באמצע הקיץ.
אופן השימוש ב אפרסק:
לשפוך כוס מים רותחים על 2 כפיות עלי אפרסק ולחכות כ 10 דקות. יש לשתות 3 פעמים ביום.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה