כמון (שם מדעי: Cuminum cyminum) הוא צמח תבלין חד-שנתי ממשפחת הסוככיים, אשר תפוצתו הטבעית ממזרח הים התיכון ועד מזרח הודו. אולם לפי מקורות שונים מקורו של הכמון מסרי לנקה, פקיסטן, סוריה וטורקיה. פירות הצמח משמשים להפקת תבלין הכמון (בכל פרי יש זרע אחד).
הכמון צומח עד לגובה של 30-50 ס"מ, דומה בצורתו לצמח הקימל ועליו גזורים או מנוצים. הפרחים הם קטנים ולבנים או ורודים. הפירות הם דו-זרעונים בצורת סהר וגודלם כ-2 מילימטר. צמח הכמון צומח במקומות חמים ובשמש מלאה, בקרקע חולית ומנוקזת היטב.
היסטוריית הכמון:
כמון היה בשימוש כבר בימי קדם והעדויות לתירבותו במצרים, בהודו ובסין הן בנות למעלה מאלף שנים. באתר הארכאולוגי תל א' דר שבסוריה נמצאו זרעי כמון המתוארכים לאלף השני לפני הספירה [1]. בתחילה גידלו כמון בפרס ובאזור הים תיכוני. באופן היסטורי הייתה פרס הספק הראשי של כמון. בתנ"ך נזכר הצמח כתבלין ללחם וגם כמנחת מעשר לכוהנים. הכמון נזכר בתנ"ך (ספר ישעיה, פרק כ"ח, פסוק כ"ז) ובברית החדשה (הבשורה על פי מתי - פרק כ"ג, פסוק כ"ג).
הכמון מילא תפקיד חשוב לא רק כתבלין אלא גם ברפואה.[דרוש מקור]
במצרים העתיקה ובאימפריה הרומאית הוא היה פופולרי הן כמקור לתיבול מיני מאכלים והן כצמח מרפא לטיפול במחלות לב. במצרים השתמשו בו גם כמרכיב בחניטת המומיות וביוון ורומא נהגו להחזיקו בקערת תיבול על שולחן הסעודה בדומה לפלפל השחור כיום. לעתים שימש הכמון כתחליף זול לפלפל השחור.
באירופה היה הכמון תבלין נפוץ בימי הביניים, ובנוסף הוא היווה גם סמל לנאמנות ולאהבה. בני זוג נהגו להחזיק את הצמח בידיהם בעת נישואיהם כי האמינו שזו ערובה לחיי נישואים ארוכים ומאושרים. חיילים נהגו לקחת איתם לקרב כיכר לחם כמון שהוכנה על ידי רעייתם כסמל לאהבתה. לאחר ימי הביניים ירדו חשיבותו ומידת השימוש בו באירופה.
מקור השם כמון בשפות אירופיות הוא בערבית ולכן משערים שהערבים הם אלו שהכניסו את הצמח למדינות אירופה. במקורות ערביים מצוין שהשימוש בכמון בשילוב עם דבש ופלפל מעורר את החשק המיני.
הספרדים הביאו עמם את הכמון ליבשת אמריקה.
שימושים
לכמון טעם ייחודי ואינטנסיבי .הטעם משתנה מהותית בטיגון או בבישול. הוא ממלא תפקיד חשוב בבישול המזרח-תיכוני, הטורקי, ההודי, התימני, הפרסי, הסיני, הברזילאי והמקסיקני. הכמון הוא מרכיב בולט בפלאפל ובחומוס. בבולגריה ובטורקיה משתמשים בכמון לתיבול בשר לגריל, לתיבול פסטרמה וגם לתערובת בשר לנקניקים. הכמון משמש כמרכיב בסיסי בתערובת התבלינים ההודית, הגאראם מסאלה ובתערובת התבלינים התימנית, החוואיג'. בהולנד ובפלנדריה גבינת הכמון היא מעדן ידוע. תערובת התבלינים לצ'ילי קון קרנה מכילה כמות רבה של כמון. לעתים קרובות מערבבים את אבקת הכמון עם אבקת קימל.
סגולות מרפא
מעורר תיאבון, מגביר שתן ( משתן), ממריץ, עוצר דימום, מטפל בקשיי עיכול,
מוריד בחילות, בחילות הריון, מונע שלשולים, מגביר הפרשת חלב אצל מניקות,חומר טבעי להגדלת חזה אצל נשים, שימושי כרטייה או שטיפות חמות.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה