סלרי, או כרפס ריחני (שם מדעי: Apium graveolens) אחד המינים של הסוג כרפס ממשפחת הסוככיים. צמח ירק מאכל ותבלין, צמח דו-שנתי אשר מקורו באגן הים התיכון, נפוץ כצמח בר הגדל בביצות - צמח ריחני זקוף שגבהו 50-70 סנטימטר. הסלרי גדל בקרקע עשירה ולחה, בשמש מלאה ואקלים מעט קריר.
צמח זה משמש כירק מאכל, כתבלין ומקור טעם ונאכל בשלמותו (גבעולים, עלים, זרעים ושורש). מכיל סידן, ברזל, אשלגן, ויטמין A וויטמין C. כצמח תרבות הוא מצוי בשני זנים סלרי שורש (Apium graveolens var. rapaceum) וסלרי עלים ( var. dulce ). בראשון צוואר השורש מעובה בצורת פקעת וגבעולי העלים קצרים יחסית, מגדלים אותו בעיקר משום שורשו הנאכל והעלים משמשים כתבלין למאכל. את הזן השני סלרי עלים מגדלים בעיקר משום עליו הארוכים המשמשים כירק מאכל.
יש הטוענים כי מכיוון שסלרי קשה לעיכול על ידי האדם, הגוף שורף יותר קלוריות בניסיון לעכל את הירק מאשר הכמות הקלורית שהוא מכיל. מאידך, ערכים אלה זניחים מכיוון שכל שורש מכיל 6 קלוריות בלבד.
צמח הסלרי, מכיל רעלן בשם פסוראלן אשר עלול לגרום נזק לדנ"א אם נחשפים לאור השמש לאחר אכילתו. קיים מיעוט קטן של אנשים הסובלים מאלרגיה חמורה לסלרי וככל הנראה האלרגן לא נהרס בבישול או אפייה.
אופן השימוש:
זרעי הסלרי זעירים, מזינים מאוד, עשירים באשלגן ומשמשים לתיבול תבשילים רטבים ומרקים. ניתן להחליף בעזרתם את המלח הנתרני.
טיפים: נחשבים לתומכי ומאוששי מצב רוח יעילים לטיפול בדלקות בדרכי השתן, אבנים בדרכי השתן ולטיפול בדלקות פרקים.
שימושים רפואיים:
בזרעי סלרי משתמשים בעיקר במצבים של ראומטיזם, ארטריטיס וגאוט. זרעי סלרי בעיקר טובים במצבים של ראומטואיד ארטריטיס המלווה בדכאון. יש לזרעי סלרי השפעה משתנת על הגוף ומכאן יעילותם למצבים לעיל. כמו כן משתמשים בזרעי סלרי כמחטא למערכת השתן.
אופן השימוש ב סלרי:
לשפוך כוס מים רותחים לספל עם 1-2 כפיות זרעי סלרי כתושים טריים. להמתין 10-15 דקות ולשתות 3 פעמים ביום.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה