יום שני, 2 בינואר 2012

מלפפון


מְלָפְפוֹן (שם מדעי: Cucumis sativus, קישוא או מלפפון הגינה), הוא מטפס ממשפחת הדלועיים. חד שנתי-קייצי. אינו דורש השקיה מרובה. פריו המוארך עסיסי עשיר מאוד במים. צבעו ירוק (למעט המלפפון הלימוני האוסטרלי). נאכל חי, מלוח או כבוש. הצמח שמוצאו בהודו, מגודל מזה 3000 שנה וכיום הנו נפוץ ביותר וגדל בחממות או בשדות פתוחים.
המלפפון הוא פרי מבחינה בוטנית – בית קיבול לזרעים המוקפים ציפה בשרנית, הנוצר משחלה יחידה. המלפפון הוא בדרך כלל גלילי, מוארך, חלק או בעל בליטות. ישנם זני מלפפונים קטנים המיועדים להחמצה. צבעו בדרך כלל ירוק אך המלפפון הארמני (המכונה בארץ פקוס או "מלפפון ערבי") צבעו ירקרק והמלפפון הלימוני כדורי וצבעו צהוב.
המלפפון מגיב לאורך היום: יום קצר מעודד הופעת פרחי נקבה ויום ארוך מעודד הופעת פרחי זכר. לתגובה לאורך היום מצטרפת השפעת הטמפרטורה: טמפ' נמוכה מעודדת נקביות וטמפ' גבוהה זכריות. שני הגורמים פועלים יחד ומתגברים אחד את השני. להשפעות הסביבה מצטרפת גם התורשה. זנים קלסיים הגדלים בקיץ מתחילים בהופעת פרחי זכר, עוברים לשילוב של פרחי זכר ופרחי נקבה ולפרחים דו מיניים, ומסיימים את גידולם עם הופעת פרחי נקבה בלבד. בטיפוח ניתן בעזרת הכלאות וברורים ליצור צמחים שהם נקביים ופרתנוקרפיים (פרחים שיוצרים פרי נטול זרעים). זנים אלה הם המקור למרבית המלפפונים שבשווקים. זני מלפפון רגילים או ישנים דורשים הפריה על ידי התערבות חרקים מאביקים. אלה מעבירים את האבקה מפרחי הזכר לפרחי הנקבה. הזנים הפרתנוקרפיים, שהם מרבית הזנים החדשים, אינם זקוקים להפריה, שעשויה לפגוע באיכות הפרי.
הזמן העובר מהזריעה לקטיף תלוי בעיקר בטמפרטורה של סביבת הצמח, כאשר בסביבה חמה הזמן בין זריעה לקטיף הוא כ-40 יום, בעוד בטמפרטורות קרות הוא יכול להגיע אף ל-80 יום ויותר ‏.
ערך תזונתי:
מלפפון טרי הוא מקור טוב לאשלגן אשר נותן דשן לצמח.
שימושים רפואיים וקוסמטיים:
בקוסמטיקה משתמשים בפרוסות מלפפונים המונחות על העיניים להורדת נפיחות סביב העיניים (שקיות). המלפפון המכיל 96% מים עשיר בלחות, וזו יחד עם אפקט הקירור מורידים את הנפיחות. מספר מוצרים קוסמטיים מכילים תמציות מלפפון ממספר סיבות. במלפפון חומרים המסייעים בהחדרת הלחות לעור, ופעילים נגד דלקות ומסייעים בהסרת תאים מתים.המיץ הטרי של הירק מצנן, מבריא ומגמיש את העור.

ברפואה הסינית חשיבותו של המלפפון כירק מקרר ולכן משתן, מרווה ועוזר לנקות רעלים מהגוף וכירק מתוק מסייע לאברים האחראים על עיכול והטמעת מזון ונוזלים בגוף.
הנטורופתיה מייחסת לזרעי המלפפון תכונות קוטלות תולעים והם משמשים כתרופה ביתית כנגד תולעי מעיים.
אופן השימוש במלפפון:
לטיפול בתולעי מעיים יש לקחת 60 גרם של זרעים כתושים של מלפפון ולערבב עם דבש. יש לאכול כפית על קיבה ריקה כל יום. לשטיפת פנים יש לרסק מלפפונים במערבל ולסנן. מהמיץ שנוצר יש לשטוף את הפנים.
המלפפון במקורות היהדות:
הקישואים מוזכרים כבר בתנ"ך: "זכרנו... את הקישואים ואת האבטיחים" (במדבר יא, ה) ורש״י מפרש קוקומברוש. השם מלפפון עצמו מקורו יווני ופירושו מלון תפוח. הוא נזכר במשנה, שם צורת הריבוי היא "מלפפונות". מפירושו של רבי עובדיה מברטנורה לכלאיים א ב ב: "הקישות - קשואין שקורין בערבי פאקו"ס ובלע"ז קוקומברו"ש concombres . והמלפפונות - נקראים בערבי כייא"ר ובלע"ז ציטרול"י citrouille מתברר שמה שאנו מכנים כיום מלפפון נקרא בעבר קישוא, והמלפפון היה שמה של דלעת.
על פי מדרש שם של רבי ישמעאל, הם נקראים בשם קישואים "מפני שקשין לגופו של אדם כחרבות" (מסכת עבודה זרה דף יא, עמוד א).
בתלמוד נפסק כי פיצוי על אובדן עבודה לאדם שניזק הוא כשכר של "שומר קישואים", עבודה שנחשבת ראויה לכל אדם, ושכרה הוא מינימלי (בבא קמא פה ב).

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה