שום הגינה או בקיצור שוּם (שם מדעי: Allium sativum) הוא מין בסוג שום שבמשפחת השומיים, המשמש כצמח תבלין ולמטרות רפואיות. מבין חלקי השום, הבצל (מוכר גם כ-"ראש שום") הוא החלק הנמצא בשימוש תדיר ומורכב ממספר שיניים אשר ניתנות למאכל (חי או לאחר בישול).בעבר השום אף שימש לתיבול ושימור המזון כדי למנוע את קילקולו.
שבבי שום Garlic chips
אופן השימוש: מומלץ להשרות במים ולהשתמש כשהם רכים. לשימוש בכל סוגי הבישול. בשום היבש נשמר הטעם אך רק חלק מהתכונות הבריאותיות.
שום פרסי (עג'מי) Persian Garlic
אופן השימוש: שום יבש גדול מאוד בעל ריח חריף במיוחד. משמש לתיבול בשרים, דגים, מרקים, להחמצה ועוד
שום גבישי crystaly garlic
שום יבש בגריסה עבה (לא אבקה). יתרונו בכך שהוא שומר על טריות.
אופן השימוש: ניתן לפזר כמו מלח על כל מיני מאכלים המבקשים נוכחות שומית
השום במקורות:
השום והבצל מוזכרים בתנ"ך פעם אחת בלבד, כאחד מהמאכלים שמזכירים בני ישראל כשהם רוצים לשוב למצרים: "זָכַרְנוּ אֶת הַדָּגָה אֲשֶׁר נֹאכַל בְּמִצְרַיִם חִנָּם אֵת הַקִּשֻּׁאִים וְאֵת הָאֲבַטִּחִים וְאֶת הֶחָצִיר וְאֶת הַבְּצָלִים וְאֶת הַשּׁוּמִים" (במדבר יא).
חז"ל מנו בשום כמה תכונות טובות: "משביע, משחין, ומצהיל פנים ומרבה הזרע והורג כנים שבבני מעיים וי"א מכניס אהבה ומוציא את הקנאה" (בבא קמא פ"ב, ע"א). בתלמוד הירושלמי נכתב על עזרא הסופר ש"הוא התקין שיהו אוכלין שום בלילי שבתות שהוא מכניס אהבה ומוציא תאוה"" (ירושלמי, מסכת מגילה פ"ד ה"א), וכן עולה מעוד מקורות שהשום הפך להיות המזון המיוחד לסעודת ליל שבת.
השום הפך למאכל כה מובהק ליהודים, עד שבמשנה מובא שמי שמשתמש בביטוי "אוכלי שום", הרי כוונתו ליהודים (מסכת נדרים ג', י). אכילת השום אצל היהודים בולטת במיוחד לעומת התיעוב שהיה קיים לשום אצל הרומאים.
ריחו העז של השום שימש בסיס לביטוי שמופיע בתלמוד הבבלי מספר פעמים: "מי שאכל שום וריחו נודף, יחזור ויאכל שום אחר ויהא ריחו נודף?" (מסכת ברכות נ"א, א; מסכת שבת ל"א, ב), הנמשל הוא: מי שחטא פעם אחת, אל לו להוסיף ולחטוא, למרות שמצבו עכשיו אינו טוב. עוד מובא בגמרא סיפור שבו מסופר על ריח השום שהפריע ללימוד בבית המדרש עד כדי כך שרבי יהודה הנשיא ביקש שאוכל השום ייצא (מסכת סנהדרין י"א, ע"א).
שימושים
אחד מצמחי התבלין החשובים במטבחים רבים המהווה מרכיב חיוני באין ספור מאכלים.
השום מכיל 10 מג"ר ויטמין C ו 1,327 קלוריות ל 100 גרם חומר טרי.
סגולות מרפא
שיני השום יעילות מאוד נגד טפילים, זיהומים ודלקות. בין החומרים המצוים בשיני השום מונים את האליצין, גופרית, זרחן, פלואור קארוטן (פרו-ויטמין A), ויטמין B1 וויטמין B3.
באופן מסורתי, מיוחסות לשום הפעילויות הבאות:
• חיטוי
• כיוח
• הזעה
• סילוק טפילי מעיים
• חיזוק הקיבה ושיפור פעילותה
• הטבה בדלקות במערכות שונות
• הטבה בהצטננויות ושיעול
• חיזוק המערכת החיסונית
אופן השימוש ב שום:
אכילת 3-6 שיני שום ביום יעילה לטיפול בטפילים שבבני מעיים, בזיהומים, בדלקות, בשיעול, בהצטננות, בלחץ-דם גבוה ובמחלות בדרכי העיכול. לדלקות אוזניים: מבשלים 5 שיני שום כתושות ב - 3 כפות שמן זית, מסננים, ומשתמשים בשמן לטיפות אוזניים מודלקות.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה