יום שני, 2 בינואר 2012

שיבולת שועל oats


שיבולת-שועל תרבותית או בקיצור שיבולת-שועל (שם מדעי: Avena sativa) היא מין בסוג שיבולת-שועל הגדל באקלים ממוזג ופורח באביב. דגן זה מגודל בשביל זרעיו, הנאכלים בין היתר כדייסה ומשמשים גם כמספוא לחיות משק כסוסים ופרות. במין זה נעשה גם שימוש כרכיב במזון כלבים ובמזון לתרנגולות. ניתן גם להשתמש בשיבולת שועל תרבותית על העור כדי לשמור על לחות העור, ולסיוע לריפוי פצעים ודלקות. מין זה הוא אחד מתשעה מהסוג שיבולת שועל הגדלים בישראל והוא שכיח בכל אזורי הארץ פרט לדרום הנגב ולמרומי החרמון.
למקור השם מספר מקורות. יש שטוענים שמקורו בצורתו של גרעין שיבולת השועל אשר מזכיר את אוזן השועל. מקור אחר מצביע על חיבתם של שועלים להתחכך בצמח זה. עם זאת מרבית המומחים מסכימים כי השם בתלמודי ניתן לשיבולת אחר שמו של רב שועל בן יהודה שהיה נינו של כלבא שבוע ובעל שדות שעורה רבות באזור לכיש.
שימושים:
באירלנד ובסקוטלנד עושים דייסה משיבולת שועל מלאה. באנגליה ובאמריקה עושים דייסה משבבי שיבולת שועל.
בארגזי חול ניתן להשתמש בקמח שיבולת שועל במקום בחול.
אפשר להכין משיבולת שועל מספוא לעופות ולבהמות.
בישראל נקראת שיבולת שועל (ובעיקר דייסת שיבולת שועל) בשם קְוואקֵר. זהו למעשה שיבוש שמו של אחד ממותגי שיבולת השועל מתוצרת ארצות הברית ("Quaker Oats") והפיכתו בשפת דיבור לשם גנרי של המאכל. המותג המקורי עושה שימוש בלוגו שלו בתמונתו של איכר בן "אגודת הידידים", הידועים יותר בכינוי "קווייקרים", ובאנגלית: Quaker. חברת קווייקר לשיבולת שועל, בעלת המותג, היא כיום חלק מתאגיד פפסיקו.
שיבולת השועל משמשת כמרכיב העיקרי בגרנולה ובמיזלי, תערובות המכילות גם צימוקים, אגוזים ופירות יבשים.

מידע כללי אודות שיבולת שועל:
צריכה של שיבולת שועל מומלצת על ידי ארגון הלב האמריקאי (American Heart Association), בשל יכולתה לסייע בהורדת רמות הכולסטרול בדם.שיבולת שועל היא אחת התרופות הטובות ביותר להזנת מערכת העצבים, בייחוד אם היא נמצאת תחת לחץ. כתרופה, שיבולת שועל ספציפית למצבים של עייפות המלווה בדיכאון. תכולתה הגבוהה בחומצה סליצילית מסבירה את השימוש הנרחב ב שיבולת שועל לבעיות עור, בייחוד בשימוש חיצוני.
אופן השימוש בשיבולת שועל:
אכילת דייסת שיבולת שועל כל יום על בסיס חלב אורז או חלב סויה – על כוס חלב אורז או סויה: לשים בסיר 3-4 כפות שיבולת שועל, להביא לרתיחה, לערבב, להנמיך את האש ולערבב על אש קטנה כדקה. ניתן להוסיף אגוזים, שקדים, פירות יבשים ולהמתיק עם מולסה, סיירופ מייפל, דבש ועוד. להקלה על בעיות עור ניתן להוסיף לאמבט 2 ליטר מים שבושלו עם כוס שיבולת שועל למשך חצי שעה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה