יום שני, 2 בינואר 2012

טימין(קורנית)


קורנית הוא סוג של צמחי תבלין, בני שיח רב שנתיים ממשפחת השפתניים. בסוג נכללים מעל 350 מינים שגובהם הממוצע כ-40 ס"מ ומקורם בדרום אירופה, צפון אפריקה ואסיה. השם "קורנית" ניתן לצמח זה עקב תחושת הקרירות הנוצרת על הלשון בעת לעיסת עלי הצמח. הצמח ידוע גם בשם טימין.
הקורנית היא צמח כיסוי עשבוני ירוק-עד, הצימוח הוא מהיר וצפוף, רוב המינים צומחים לגובה של פחות מ-10 סנטימטרים. הגבעולים משתרשים לכל אורכם. העלים קטנים ומעוגלים בעלי ריח ארומטי. הפריחה ברוב המינים בגווני ורוד, בארץ בחודשים אפריל – מאי, באירופה ביוני-יולי. הקורנית עמידה בקור וביובש ומעדיפה תנאי שמש מלאה.
המין הארומטי ביותר הוא בת קורנית פשוטה (Thymus vulgaris) נקרא גם בת קורנית מצויה. הקורנית הייתה ידועה כבר בתקופת המשנה ושמשה למאכל ולתיבול: "חבילי אזוב והסיאה והקורנית קוטם ואוכל" (תוספתא, שבת ט"ו, י"ב).
טימין הוא מקור עשיר בברזל ומשתמשים בו רבות בבישול, בבשרים, במרקים ובפרט בבישול בשר כבש, עגבניות וביצים. למרות טעמו החזק הוא לרוב אינו מסתיר או מטשטש את טעמם של תבלינים ועשבי תיבול אחרים, ובזכות תכונה זו משמש מרכיב בתערובת התבלינים הרב דה פרובאנס.
הטימין נמכר בשתי צורות, מיובש או טרי. כשהוא טרי הוא יותר עשיר בטעמים אבל בו זמנית לא נוח לעבודה, והוא אינו טוב לשימוש לאחר יותר משבוע אחד. טימין טרי אפשר למצוא בכל עונות השנה. הוא נמכר לרוב כצרור ענפים שהם הגבעולים שנגזמו מהצמח. הגבעול מורכב מגזע עצי שעליו עלים זוגיים ופרחים. נהוג להשתמש בגבעולי טימין שלמים כחלק מהבוקיי גרני, צרור של מגוון עשבי תיבול שנותן ניחוח לתבשילי ציר ולמרקים. אפשרות שנייה היא הורדת העלים הירוקים מהגבעול, ואז הגזע העצי הקשה נזרק. טימין מיובש שומר על טעמו יותר מאשר עשבי תיבול אחרים.

סוג של צמחי תבלין, בני שיח רב שנתיים ממשפחת השפתניים. בסוג נכללים מעל 350 מינים שגובהם הממוצע כ-40 ס"מ ומקורם בדרום אירופה, צפון אפריקה ואסיה.
השם "קורנית" ניתן לצמח זה עקב תחושת הקרירות הנוצרת על הלשון בעת לעיסת עלי הצמח.
הקורנית היא צמח כיסוי עשבוני ירוק-עד, הצימוח הוא מהיר וצפוף, רוב המינים צומחים לגובה של פחות מ-10 סנטימטרים. הגבעולים משתרשים לכל אורכם. העלים קטנים ומעוגלים בעלי ריח ארומטי. הפריחה ברוב המינים בגווני ורוד, בארץ בחודשים אפריל – מאי, באירופה ביוני-יולי. הקורנית עמידה בקור וביובש ומעדיפה תנאי שמש מלאה.

שימושים
טימין הוא מקור עשיר בברזל ומשתמשים בו הרבה בבישול, לתיבול בשר, ולמרקים. ובנוסף,יש לעשב הזה משיכה מיוחדת, לכן מקובל מאוד שיהיה הטעם הדומיננטי בבישול בשר כבש, עגבניות, וביצים.טעמו החזק אף פעם לא מסתיר או מטשטש את טעמם של תבלינים ועשבי תיבול אחרים.
הטימין נמכר בשתי צורות, מיובש או טרי. כשהוא טרי הוא יותר עשיר בטעמים אבל בו זמנית לא נוח לעבודה, ותקופת אחסונו לא תיארך יותר משבוע אחד. טימין אפשר למצוא בכל עונות השנה,כטרי משווק בצורת אשכולים או קבוצת ענפים שהם גבעולים שנגזמו מהצמח.
טימין מיובש שומר על טעמו יותר מאשר עשבי תיבול אחרים.
מידע כללי אודות קורנית | טימין:
קורנית | טימין מועיל לשיעולים לחים, לעייפות כללית ועוזר לפעילות מעיים תקינה.
אופן השימוש ב קורנית | טימין:
למחלות בדרכי הנשימה: חולטים כ – 50 גר' עלי קורנית | טימין בליטר מים רותחים, מכסים את הראש במגבת, שואפים את האדים. לפעולת מעיים תקינה: חולטים כפית גדושה של עלי קורנית | טימין בכוס מים רותחים, ממתיקים בדבש, משהים כ - 3 דקות ושותים.
סגולות מרפא
הטימין מכיל salicylates (רכיבים צמחיים טבעיים דמויי אספירין).
כצמח רפואי, משמש הטימין בעיקר לטיפול במגוון בעיות במערכת הנשימה.הפעילויות נוגדות חיידקים של הטימין מסייעות גם במניעת מחלות שמקורן במזון. שמן הטימין הוכח גם כבעל השפעות מעכבות גדילה של חמישה מחוללי מחלה חשובים שמקורם במזון.
מינים בולטים
בארץ ישראל נפוצים המינים הבאים:
  • קורנית הערבות (שם נרדף בת-קורנית הערבות) (Thymus bovei) - נפוצה בנגב ובערבה
  • קורנית מקורקפת (Thymus capitatus, שם נרדף CordoThymus Capitatus)- צומח בצפון הארץ ובמרכזה
מינים בולטים נוספים:
  • קורנית הבר (Thymus serpyllum)
  • קורנית לימונית (Thymus × citriodorus) - זוהי הכלאה בין בת קורנית פשוטה ל-T.pulegioides
  • קורנית ספרדית (Thymus zygis)

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה