עשב לימון (שם מדעי: Cymbopogon; נקרא גם לימונית ריחנית או למון גראס) הוא צמח עשבוני רב שנתי ממשפחת הדגניים. עשב הלימון צומח במקור באזורים טרופיים בדרום מזרח אסיה ובאפריקה.
הצמח מתנשא לגובה של 1-2 מטר. החלק התחתון של הגבעול מעובה ודומה לבצל ירוק, והעלים משוננים ומחודדים בקצותיהם וטעמם דומה ללימון. זהו צמח שקל לגדלו: הוא גדל כמעט בכל סוג של אדמה וזקוק לחשיפה רבה לאור שמש והשקיה תכופה. ריבויו נעשה על ידי חלוקת גוף הצמח והפרדת שורשיו.
עשב הלימון נפוץ במטבחים אסיאתיים רבים (תאילנד, אינדונזיה, סרי לנקה, וייטנאם ועוד) ובאיים הקאריביים. בגבעול הבשרני משתמשים לבישול מרקים, ותבשילי עוף דגים וירקות, ובעלים - לחליטות תה.
לצמח סגולות מרפא. תה מעלי עשב הלימון, משמש להרגעת מערכת העיכול, להרגעת כאבים ונגד נדודי שינה. מחקרים חדשים שהתבצעו באוניברסיטת בן-גוריון, מצאו, שציטראל - החומר שנותן לעשב הלימון את טעמו הלימוני, הורג תאים סרטניים במבחנה מבלי לפגוע בתאים רגילים הגדלים במבחנה. חושבים שבעתיד הוא יכול לסייע במלחמה בסרטן (ראו קישורים). עד עכשיו (אוגוסט 2010) לא הודגמה היכולת של הציטראל להרוג תאים בתוך גידול סרטני הגדל בתוך בעלי חיים או בני אדם. שמנים אתריים המופקים מהציטראל, משמשים בעיסוי לחיזוק שרירים והרגעת כאבי עצבים. שמנים אלה משמשים בתעשיית הסבונים והבשמים.
מאחד ממיני עשב הלימון (Cymopogon nardus), מפיקים את שמן הציטרונלה הידוע בסגולות החיטוי שלו ומשמש ליצור חומר דוחה יתושים.
הלמון גראס הוא החלק הבשרני בצמח עשב הלימון (הלימונית). מקורו בהודו/סרילנקה, וכיום הוא נפוץ ברחבי תבל.
אופן השימוש: הלמון גראס משמש לבישול מרקים, למוקפצים, לדגים ועוד...
טיפים: מחקר מאוניברסיטת בן גוריון בנגב מצא שהחומר הפעיל בלימונית, ה"ציטראל", יעיל למניעה ולטיפול במחלת הסרטן.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה