יום שני, 2 בינואר 2012

חומוס טחון לגונדי


חומוס (מערבית: حُمُّص, להאזנה (מידע · עזרה), תעתיק מדויק: חֻמֻּץ) הינו מאכל העשוי מגרגרי חִמְצָה טחונים המוגש, ברוב המקרים, עם תוספות שונות כגון שמן זית, שום טרי, פטרוזיליה טרייה, מיץ לימון וטחינה. שורשיו של החומוס הוא לפני 200 שנה במסעדות בלבנון.
החומוס נפוץ בכל רחבי המזרח התיכון, יוון, ארמניה ובמידה פחותה במדינות מערביות כגון אנגליה וארצות הברית. לרוב "מנוגב" עם חתיכות לחם, בדרך כלל פיתה. במדינות ערב, מנת חומוס בצלחת היא ארוחת בוקר בסיסית ונפוצה מאוד שמוגשת בדרך כלל במסעדות פועלים קטנות.
בישראל קיימות מסעדות שבהן החומוס הוא המנה העיקרית, המכונות "חומוסיות". בעבר היו החומוסיות נפוצות בעיקר בישובים ערביים, דרוזים, ובערים המעורבות (כמו ירושלים, תל אביב-יפו ועכו). כיום קיימות מסעדות כאלה גם ברוב הערים היהודיות.
חומוס מוכן נמכר בחנויות, במעדניות ובמסעדות, וניתן להכינו גם בבית. הגרגרים היבשים מושרים במים, כאשר זמן ההשריה משתנה בהתאם למתכון ממספר שעות עד יממה ואף יותר. לאחר מכן הגרגרים מורתחים בסיר למשך שעה עד מספר שעות, לרוב בתוספת סודה לשתיה שמאיצה את ריכוך החמצה. הגרגרים המבושלים נטחנים עם מטחנה ידנית (מכתש ועלי) או מעבד מזון עם טחינה, שום, מלח, מיץ לימון, שמן זית, כמון ופלפל ולעתים גם תבלינים נוספים. נהוג להגיש את החומוס כשהוא מעוטר מלמעלה בגרגירי חומוס מבושלים שלמים, פפריקה, פטרוזיליה קצוצה, ושמן זית.
חומוס גרגרים - מוגש עם גרגרי חומוס חמים.
חומוס עם טחינה - מוגש עם מנת טחינה מעל החומוס. נקרא גם "סלט חומוס".
חומוס פול - מוגש עם פול מבושל, לרוב מוגש חם (נקרא גם חצי־חצי או מחלוטה).
מסבחה/משוואשה - גרגרי חומוס מבושלים המוגשים שלמים, מעורבבים עם טחינה ותבלינים.
תוספות מקובלות נוספות לחומוס הן פלאפל, ביצה קשה, צנוברים, בשר טחון, בצל מטוגן או טרי ובישראל גם פטריות או שקשוקה.
שיא גינס לצלחת החומוס הגדולה בעולם נשבר במאי 2010, והוא שייך לשף רמזי שווירי מלבנון שהגיש 10,452 קילוגרם של חומוס על צלחת קרמיקה בקוטר 7.17 מטרים, שיא גינס חדש כשלעצמו. למחרת הגיש השף על אותה הצלחת מנת פלאפל במשקל 5,173 קילוגרם, קדמו לאירוע זה מספר שיאים שנשברו בישראל ובלבנון לסירוגין בשנים 2009-2010.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה