(שם מדעי: Petroselinum crispum) היא עשב תיבול ממשפחת הסוככיים. מוצאו מדרום אירופה. מקור שמו מיוונית ופירושו: PETROS - אבן, SELINON - סלרי, זאת אומרת סלרי ההרים. צמח זה הוא דו-שנתי. עליו של צמח זה הם בצבע ירוק כהה.
ביוון העתיקה סימן צמח זה מוות והוא פוזר מעל קברים. הרומאים התחילו להשתמש בו בבישול.
לצמח זה ישנן סגולות רפואיות והוא יכול להפחית או להוריד את הדברים הבאים: הפרעות בעיכול, לחץ דם גבוה, ריח רע מהפה, גזים, הפרעות בתפקוד הפרוסטטה ומחלות כליות, עוזרת לטיפול בדרכי השתן ובאבנים בכליות. הפטרוזיליה עשירה בוויטמין A ו- C ובברזל. בפטרוזיליה נמצא גם נוגד החימצון רוטין.
ברומא וביוון העתיקה, נהגו ללעוס פטרוזיליה בסוף כל ארוחה על מנת לרענן את ריח הפה. הפטרוזיליה מכילה רעלן בשם פסוראלן אשר עלול לגרום נזק לדנ"א אם נחשפים לאור השמש לאחר אכילתו.
פטרוזיליה היא צמח אשר גדל היטב בתנאי האקלים הישראלי. משום כך, ומשום שהיא משמשת כתבלין במאכלים רבים במטבח הישראלי, הפכה הפטרוזיליה צמח מקובל בגינות ועציצים ביתיים. רב המשתלות מוכרות שתילי פטרוזיליה אותם רצוי לשתול בסתיו באדמה או בעציץ עמוק יחסית (על מנת לאפשר מספיק מקום לשורש העבות והטעים). הפטרוזיליה זקוקה לפחות ל 5 שעות אור ביממה ולהשקיה מתונה בהתאם לצורך. הצמח מתרבה באמצעות הפצת זרעיו, המבשילים בתוך עמודי התפרחת. למרות זאת, זמן הנביטה הארוך לרוב מרתיע את הגנן הביתי משימוש בזרעי הפטרוזיליה ליצירת דור חדש
שימושים
במרכז ומזרח אירופה ובמערב אסיה מוגשים הרבה מאכלים עם פטרוזיליה טרייה קצוצה מפוזרת מלמעלה. לעתים קרובות מוגשת הפטרוזיליה כמעין קישוט לצלחת.את הפטרוזיליה תמצאו לרוב כמרכיב במתכוני תפוחי אדמה שונים, עם תבשילי אורז, דגים, עוף מטוגן, טלה או אווז, סטייקים, בשר או תבשילי ירקות (כמו גולש או קדירת עגל). באירופה הפטרוזיליה נחשבת לאחד המרכיבים בבוקיי גרני, צרור של מגוון עשבי תיבול שנותן ניחוח לתבשילי ציר ולמרקים.
סגולות מרפא
לצמח זה ישנן סגולות רפואיות והוא יכול להפחית או להוריד את הדברים הבאים: הפרעות בעיכול, לחץ דם גבוה, ריח רע מהפה, גזים, הפרעות בתפקוד הפרוסטטה ומחלות כליות, עוזרת לטיפול בדרכי השתן ובאבנים בכליות. הפטרוזיליה עשירה בוויטמין A ו- C ובברזל. הפטרוזיליה הוא צמח משתן יעיל, ממריץ זרימת האנרגיה בגוף, עוזר במצבים של הצטברויות מזון ומעודד פעולת מעיים תקינה. הרמב"ם מוסיף שצמח זה טוב נגד אנמיה, מחלות כליה וכבד, וממיס אבנים בדרכי השתן.
ניקוי כליות ודרכי השתן.
תכונותיה הטובות של הפטרוזיליה מצויים בה רק בעודה טריה וירוקה.
הירק עשיר בויטמינים ומינרלים ונאכל כתבלין.
עוזר כנגד אנמיה, בעיות בכבד, צהבת, מחלות בכליות, סוכרת, שיגרון, מפורר וממסי גרגרי חול במערכת השתן, מחלות חניכיים.
תה של צמח זה בצירוף רוזמרין ושערות תירס ממית כינים בשיער.
הצמח עשיר מאוד בברזל, ויטמין A וויטמין C ,ומחזק מאוד את הגוף התשוש בעקבות מחלה
ברומא וביוון העתיקה, נהגו ללעוס פטרוזיליה בסוף כל ארוחה על מנת לרענן את ריח הפה.
מידע כללי אודות פטרוזיליה:
לאורך ההיסטוריה שימשה פטרוזיליה לטיפול במגוון בעיות רפואיות כגון: הפרעות בעיכול, לחץ דם גבוה, ריח רע מהפה, גזים, הפרעות בתפקוד הפרוסטטה ומחלות כליה. הועדה הגרמנית לצמחי מרפא אישרה כי פטרוזיליה פעילה בהפחתת זיהומים בדרכי השתן (UTI) ובסיוע בטיפול באבני כליה.
נוסף על הפיטוכימיקלים השונים מהווה פטרוזיליה מקור עשיר לויטמינים ומינרלים [הערכים ל-100 גר']:
ויטמין C: 133 מ"ג - נוגד חמצון חזק התורם גם לתפקוד תקין של מערכת החיסון
חומצה פולית: 150 מק"ג - התורם ללידת תינוקות בריאים וכן להפחתת הסיכון למחלות לב.
בטא-קרוטן (פרו-ויטמין A) 520 ק"ג : תורם להאטת תהליכי הזדקנות, להפחתת הסיכון לסרטן, לשיפור תפקוד הריאות ולהפחתת סיבוכים הקשורים בסוכרת.
אשלגן: 550 מ"ג - מינרל התורם להורדת לחץ דם ולחוזק העצם
מגנזיום: 50 מ"ג - מינרל התורם להורדת לחץ דם ולחוזק העצם
כמו כן פטרוזיליה עשירה בסידן ובברזל, אך זמינותם לספיגה, בייחוד זו של הסידן נמוכה.
(קצובת האשלגן: 3500 מ"ג, בטא קרוטן: 800 מ"ג, חומצה פולית: 400 מ"ג, ויטמין C: כ-85 מ"ג, מגנזיום: כ-370 מ"ג)
עשבי התיבול במשפחת הסוככיים מכילים phthalides, flavonoids, carotenoids coumarines, terpenoids, polyacetylenes ופיטוכימיקלים נוספים, לרבים מהם סגולות מונעות סרטן. הפיטוכימיקלים הללו חוסמים מגוון פעילויות הורמונליות הקשורות בהתפתחות סרטן.
לנשים בהריון מומלץ להמנע מכמויות גבוהות של פטרוזיליה לאור העובדה שהיא מכילה רכיבים הפועלים כמגרים את הרחם.
אופן השימוש ב פטרוזיליה:
מומלץ לחלוט את מספר עלים של פטרוזיליה ושתייה של כמה כוסות ביום
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה