יום שני, 2 בינואר 2012

קארי


אבקת קארי הוא כינוי מערבי למספר נוסחאות לתערובות תבלינים המבוססת על מטבחי דרום אסיה. השימוש במונח "אבקת קארי" או "משחת קארי" אינו מתייחס לתבלין מסוים מן המטבח ההודי אלא מושפע מתערובות המסאלה ההודיות. לא ידוע מה מקור המילה בוודאות, אך משערים כי מקורה בעיוות המילה הטמילית "kari", שמשמעותה דומה ל"רוטב", אם כי קיימות גם השערות כי המקור למילה דווקא בפועל הצרפתי cuire (לבשל). מכיוון שסוג וכמות המרכיבים ב"קארי" שונה ממתכון למתכון, קיימים סוגי קארי חריפים יותר וחריפים פחות, אם כי כולם בעלי ריח חזק יחסית.
אין לבלבל את אבקת הקארי עם מאכלי קארי, שהם כינוי מערבי לתבשילים הודיים, שחלקם אכן מוכנים עם תערובת בעלת מרכיבים הדומים לקארי; וכן לא עם עץ הקארי (ה-Murraya koenigii), שאת עליו לעתים מוסיפים לתערובת התבלינים.
מרכיבי התערובת יכולים להשתנות ממתכון למתכון. בכל התערובות ימצא כורכום, שגם נותן לתערובת את צבעה האופייני. בנוסף, במרבית התערובות ימצאו כוסברה טחונה, כמון, פלפל שחור וגרגרנית יוונית (חילבה). מרכיבים אחרים עשויים להיות זנגביל טחון, אבקת שום, חלתית, שומר, קינמון, ציפורן, הל, זרעי או אבקת חרדל, אגוז מוסקט טחון ומייס, ופלפלים חריפים מסוגים שונים (צ'ילי, קאיין, פלפל ארוך).

מאכלי קארי - שם שהעניקו אנשי המערב, בתחילה המשטר הקולוניאלי הבריטי לקבוצה של תבשילים - תרביכים ומאכלי קדירה (אשר במקור הוגשו רק כתוספת למנה העיקרית,
המתובלים ברוטב עשיר המכיל בדרך כלל מה שמכונה במערב אבקת קארי.
אחד המרכיבים הנפוצים והדומיננטיים בקארי, כפי שחדר למערב, הוא כורכום, המעניק לרוטב צבע צהוב.
תבשילים אלה נפוצים במטבח ההודי, הבנגלי, הציילוני, בחלקים של המטבח האפריקאי, האינדונזי, המלזי, במטבחיהן של מספר מדינות באיים הקריביים, במטבח הפקיסטני, התאילנדי ובמטבחיהן של מדינות אחרות בדרום ודרום-מזרח אסיה, כמו גם למטבח של האזור האסיאתי ואגן האוקיינוס השקט באופן כללי. יחד עם התה, קארי הוא אחד ממצרכי המזון ה"פאן-אסיאתיים", אך שורשיו בהודו.
הקארי חדר למערב למן המאה ה-18 על ידי אנשי המשטר הקולוניאלי הבריטי ששלטו בהודו וקיימים מאכלים במערב אשר מכונים "קארי", אך לא יחשבו ככאלה באסיה. לפיכך, קשה למדי להגיד מהו "קארי". המונח המקורי הוא במקורו בשפה הטאמילית, בה הוא מציין תבשיל ירקות (המילה עצמה מציינת ירקות), אשר מוגש לצידה של מנת דגנים, בדרך כלל אורז
שימושים
כיום, המונח מאכלי קארי מציין מבחר תבשילי קדרה, אשר המשותף להם הוא בעיקר המוצא (האסיאתי, בדרך מתת הייבשת ההודית) והעובדה כי הם אמורים ללוות אורז או מנת דגנים דומה אחרת; באנגלית בריטית מציין המונח "קארי" את המנה בשלמותה - לא רק את התוספת בדמותו של תבשיל ירקות (עם או בלי תוספת בשר); אלא גם את האורז והרטבים. "אבקת קארי" הוא כינוי לתערובת תבלינים לתבשילים בסגנון הודי. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה